За събитието


Искри от асфалта

е творчески проект, роден от идеята да събудим в нашите деца желанието да създават, от надеждата, че сътворявайки нещо красиво можем да помогнем на другите, както и от мечтата столицата ни да бъде място, където тези желания и надежди могат да се сбъднат. В рамките на почивния ден Борисовата градина ще се превърне в работилничка за производство на детски лагерни колички, измислени от децата и създадени от техните ръце (с помощта на техните родители). Децата ще имат възможност сами да измайсторят лагерните колички, да направят техния дизайн и да ги украсят по собствено желание. След създаването е предвидена надпревара с количките по алеите на парка. Най-бързите и най-красиви колички ще бъдат наградени.

Лагерната количка (лагерница или кормилачка) е забравена стара играчка, която помнят родителите на нашите участници. Използването й в този случай е и мост между поколения – децата се запознават с играчките на родителите си, родителите имат какво да разказват и с какво да помогнат на децата си в творческа атмосфера. Простата конструкция на количката е лека за изпълнение и насърчава фантазията при оформянето на дизайна, избора на творчески подходи и техники. Процесът стимулира работата в екип и откриването на удоволствието от създаването на собствен (hand made) уникален продукт. Включването на родителите е насърчаване на желанието за съвместни занимания в семейството, контрапункт на отчуждаването, до което все по-често водят виртуалните индивидуални занимания на децата.

Всеки участник ще може да се включи в процеса на изработване първо на количката, а след това и в създаването на нейния уникален характер, посредством индивидуален дизайн и декорация. Всички процеси ще бъдат подпомагани от професионалисти – художник, дърводелец.

Участникът ще има възможност да изпробва бързината на създадената от него лагерна количка
За събитието са предвидени материали и условия за сглобяването на колички и за техния уникален дизайн чрез техники от изобразителното изкуство, декоративното изкуство, стрийт арт (графити). Всеки участник – сам или с помощта на родителите си и занаятчии и творци – ще има избор между различни средства за рисуване – бои за дърво, лакове, спрейове и други, осигурени от организаторите.

Всичко това ще бъде съпроводено с много песни, танци и музика за доброто настроение на участниците и техните помощници.

Важно:
Молим, децата, които ще участват в спускането с лагерни колички да  имат осигурени лични налакетници, наколенки, ръкавици и велосипедни каски за обезопасяване при спускането. На място ще има осигурени бройки, но не можем да гарантираме, че те ще отговарят по номера и може да се окажат неподходящи за някои участници.

Фотоконкурс

За да бъде творческият процес още по пълен, за малките творци сме предвидили възможност да снимат с фотоапарат, напътствани от професионални фотографи. Носете своите лични фотоапарати, колкото и обикновени да изглеждат те. Ще се изненадате колко красиви снимки можете да направите с тях.

Във фотоконкурса ще се участва с две фотографии. Те ще бъдат оценявани на база креативност, поза, съдържание и усет към кадъра.

Можете да снимате всичко от заобикалящата ви среда – процесът на създаване на лагерните колички, участниците, хората, които ще ни забавляват на сцената, дърветата в парка или пък причудливите форми на облаците в небето. В началото на събитието ще бъде зададена и специфична, допълнителна тема.

Спечелилата фотография ще бъде отпечатана на фотохартия в плакатен формат и ще бъде подарена на победителя.

Благотворителност

Събраните средства от събитието ще бъдат дарени на защитено жилище „Заедно”. С тях, децата в неравностойно положение ще имат възможност да подпомогнат професионалното си развитие. Събитието “Искри от асфалта” съвпада с празника на защитеното жилище, а колко по-хубаво е, когато празникът е двоен.

Защитено жилище “Заедно” – http://www.podslon.org се намира в непосредствена близост до София, в сграда, която е дом за младежи, напуснали институциите поради навършване на пълнолетие. Сградата е построена за две години и функционира като защитено жилище “Заедно” от Ноември 2008г. Младите хора (в това число и самотни майки) имат възможност да пребивават там за период от една година. В това време им се осигурят условия за придобиване на професионални и социални умения.

Средствата ще се използват за спонсориране на артистични, езикови и други форми и занимания, развиващи творческото мислене и умения на младежите от защитеното жилище. За изразходването на средствата Защитено жилище “Заедно” се задължава да публикува пълна информация на сайта си. Информацията е достъпна за всички..

Къде, кога, как да се запиша?

“Искри от Асфалта” ще се проведе на 08 Юни 2013г. от 10.00 до 18.30ч., в Борисовата градина, до Сцената и прилежащите й алеи.

Входът за участие е 10 лева. Всички входни такси ще бъдат предадени на представител от защитено жилище “Заедно”.

Денят е предвиден за проектиране и строене на лагерни колички, украсяване на количките, създаване на фотографии и изработка на бижута от мъниста. След приключване на дейностите по създаването на количките следва надпрева с тях и награждаване на победителите и на участниците във фотоконкурса. Всяко дете ще си тръгне, с това, което е измайсторило, т.е. лагерните колички остават за децата! Ще има много музика, танци и веселие – очакваме ви! Подробна програма на събитието можете да откриете тук, За записване за участие попълнете формата тук.

Мили приятели, тъй като количествата материали за конструиране на лагерни колички са ограничени, предимство ще имат децата, заявили участие с регистрационната форма на сайта ни. Броят на участниците ще се допълва на място в деня на събитието по реда на пристигането им.